Jak vybrat správnou odrůdu, jak správně skladovat a servírovat Primitivo víno a jaké pokrmy se s ním nejlépe kombinují

Víno Primitivo na první pohled zaujme už svým názvem. Je to ale tak trochu zavádějící. V tomto případě je totiž význam trochu jiný, než který nás napadne logicky jako první. Jedná se víno, které dozrává brzy. Tedy o ranou odrůdu. Díky tomu dostalo víno Primitivo svůj originální název, který pochází z latinského „primitivus“, tedy první v řadě.

Odkud pochází víno Primitivo

O původu vína se vedly dlouho spory. Jedna z verzí tvrdí, že víno Primitivo k nám přišlo z italské oblasti Puglia. Původní odrůda měla pocházet z městečka Gioia Del Colle, kde ji v 18. století vysadil Don Francesco Filippo Indellicati. Pak se začalo víno šířit dál. Další hypotézou je, že víno pochází z USA. V roce přibyla další teorie, podle které má Primitivo své kořeny na Balkáně, a to v odrůdě Crljenak Kaštelanski. Ať je tomu jakkoliv, na chuti a kvalitě vína to zcela jistě neubírá.

Jak vybrat správnou odrůdu Primitiva

Mezi charakteristické vlastnosti vína Primitivo patří především tmavá barva a vyšší obsah alkoholu. V aroma rozpoznáte sušené švestky, višně, tabák a čokoládu. Pokud si vyberete komplexnější víno (bohaté, vyvážené a harmonické), pak se můžete těšit na tóny fíkové marmelády nebo ostružin a lehké podtóny skořice či badyánu. Víno Primitivo je oblíbené u lidí, kteří se teprve snaží proniknout do světa červených vín. Díky tomu, že odrůdy Primitivo obsahují nižší množství taninu, víno nedrhne na jazyku.

Jak správně skladovat Primitivo víno

Červené víno Primitivo není nutné dlouho archivovat, protože se jeho chuť i vůně naplno projeví už po prvním roce od jeho výroby. Pro skladování je ideální chladný a tmavý sklep, ve kterém víno vydrží po dobu až pěti let. Jestliže víno otevřete a nedopijete, pak stačí načatou láhev pevně uzavřít a dát do lednice. Víno tak vydrží bez ztráty bodu tři až pět dní. Záleží na stupni naplnění.

Jak servírovat víno Primitivo

Vzhledem k tomu, že se jedná o červené víno, je zapotřebí podávat ho při vyšších teplotách. Ideální je rozmezí 16–20°C. Jestliže je tedy skladováno v pokojové teplotě, pak stačí uložit láhev na půl hodinky do lednice. Před plánovanou konzumací se doporučuje víno na 30 minut otevřít a až poté ho dát temperovat do lednice. Nejlépe si víno Primitivo vychutnáte ze středně velkých sklenic tulipánového tvaru, které jsou určené pro červená vína.

Jaké pokrmy se s Primitivem nejlépe kombinují

Jak již bylo řečeno, víno Primitivo se vyznačuje plnou chutí, ve které převládají výrazné ovocné tóny s nádechem sladkého koření. Je to tedy ideální doplněk ke grilování, sýrům výrazných chutí a pizze. Dokonale ladí s jehněčím masem, hovězími steaky i s burgery. Skvělé spojení je také s grilovanými žebírky. Své uplatnění najde víno Primitivo rovněž ve vegetariánské kuchyni, kde ho můžete snoubit s grilovanými paprikami nebo lilkem. Chybu neuděláte ani v případě spojení Primitiva s houbami či olivami. Jestliže hledáte vhodného společníka k čokoládovému dezertu, pak sáhněte po sladkém Primitivu Dolce Naturale.

Závěr

Víno Primitivo se hodí pro mnoho příležitostí. Díky tomu, že patří mezi vína „nenáročná“, můžete ho věnovat i jako dárek. Žádný milovník červeného vína totiž vínem Primitivo nepohrdne. A to ani začátečník a ani zkušený odborník. Máte tedy jistotu, že s vínem Primitivo nikdy nešlápnete vedle.

Jiří Svoboda